11.9 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Reportatge: El Terracotta, el museu del present, passat i futur de la ceràmica bisbalenca

Aquest estiu a Ràdio Capital farem un recorregut pel Baix Empordà per ensenyar-vos els secrets amagats dels museus de la comarca

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’estiu és temps de sol i platja, però a Ràdio Capital creiem que també pot ser temps de conèixer els museus del Baix Empordà. Per això, cada setmana visitarem un dels museus de la comarca. La Bisbal d’Empordà no és només la capital del Baix Empordà, sinó que també és capital de la ceràmica. Com a tal, no és d’estranyar que el seu museu, el Terracotta Museu, sigui un espai que mostra i conserva l’evolució de la ceràmica bisbalenca.

El Terracotta és un museu de passat, present i futur. Les exposicions permanents mostren la ceràmica del passat. Les exposicions temporals, la del present. I pel que fa al futur, el Terracotta també té un espai on els estudiants del cicle formatiu de ceràmica poden anar-hi a treballar.

El passat: Els Forns

El Terracotta Museu va ser inaugurat l’any 1991, però al 2009 va tancar per unes obres de remodelació de l’edifici que es van allargar fins el 2015. Un edifici industrial que des de l’exterior ja crida l’atenció i dóna pistes del que s’hi pot veure a dins, segons explica el director del Museu, Xavier Rocas a Ràdio Capital.

El passat de la ceràmica bisbalenca es veu representada clarament al Terracotta pels grans forns que es poden veure al centre del museu i que daten d’entre el 1928 i el 1950. Hi ha un total de quatre forns de flama invertida perfectament conservats i que són un dels elements més destacats del museu. De fet, un d’ells es fa servir com a espai d’exposicions temporals, i ara mateix acull l’exposició “Cuixart-Sala”.

Xavier Rocas explica que “la sort de tenir el museu en un edifici industrial és que s’han pogut conservar elements com els forns”.

El present: Parant taula

Fins el 18 de setembre, a l’entrada del museu s’hi pot veure l’exposició temporal ‘Parant taula 2022’. Es tracta d’una exposició de vaixelles fetes pels ceramistes de la Bisbal, un punt de trobada entre la ceràmica i la gastronomia, entre l’art i la quotidianitat. Segons Xavier Rocas, és un espai que representa la “contemporaneïtat” de la ceràmica.

“al costat de les sales permanents tenim sales temporals marcades a ensenyar la contemporaneïtat, la ceràmica que s’està fent a la bisbal”

Els ceramistes del futur

Ja fa cinc anys que a l’Institut de la Bisbal es pot estudiar el cicle formatiu de Grau Mitjà de Terrisseria. Els estudiants d’aquest cicle també tenen un espai on treballar dins del Terracotta Museu. Es tracta d’una sala de treball amb tot d’eines i instruments on els estudiants practiquen.

I és que a la Bisbal, la ceràmica segueix molt viva. De fet, aquesta setmana passada es va presentar la segona campanya Limited Edition de la marca Ceràmica de la Bisbal. En la primera edició de l’any passat, les tasses exclusives es van esgotar ràpidament. Xavier Rocas, considera que la ceràmica, actualment, viu un “moment molt dolç”.

Aquest és el primer museu que Ràdio Capital visita aquest estiu, però no l’últim. Cada setmana mostrarem els racons amagats i els elements més destacats d’un museu del Baix Empordà a través de la web de Ràdio Capital i les nostres xarxes socials. No us perdeu, en les properes setmanes, aquesta “visita virtual” pel Museu de la Pesca, la Fundació Mascort o el Museu del Suro, entre altres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies